Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în majoritatea județelor din țară, sâmbătă, prin diverse acțiuni menite să celebreze portul popular românesc și tradițiile de Sânziene.

Organizatorii Festivalului "RomânIA Autentică", aflat la cea de-a doua ediție, speră ca în acest an să adune peste 10.000 de purtători de ie românească în cadrul evenimentului desfășurat la Hobița și Iași, pentru a o introduce în patrimonial UNESCO.

* IAȘI

Sâmbătă, 24 iunie, peste 10.000 de persoane îmbrăcate în ie sunt așteptate să participe la cea de-a doua ediție a Festivalului "RomânIA Autentică". Anul acesta festivalul va avea loc atât în Gorj — la Târgu Jiu și Hobița, cât și la Iași. Organizatorii principali ai evenimentului își propun sa adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.

Programul festivalului începe la ora 13,00, pe scena din fața Palatului Culturii când vor cânta Ansamblul "Lăutarii" și Nicolae Botgros, Ansamblul "Floricica de la munte", Ion Paladi, Sofia Vicoveanca și Laura Lavric. Li se vor alătura artiștii de la Asociația "Doina Iașului", Ștefan Pintilie, Ștefan Deaconița, Sabina Ursache, Nina Cuciuc, Constantin Bahrin, Maria Șalaru, Ion Macovei, Beatrice Duca, Vasilica Dina Tataru, Maria Bogdan, Elena Câtea, Roxana Cojocaru și Cristinel Iordachioaia.

Evenimentul "RomânIA Autentică" din acest an este organizat de catre Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria și Consiliul local Peștișani.

* GORJ

Peste 10.000 de oameni sunt așteptați să participe, îmbrăcați în straie populare, la cea de-a doua ediție a Festivalului "RomânIA Autentică", pe data de 24 iunie, de Sânziene, în acest an evenimentul desfășurându-se la Târgu-Jiu, Hobița și Iași.

Potrivit organizatorilor — Asociația "Flori de Ie", Consiliul Județean (CJ) Gorj împreună cu Primăria Peștișani, Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Asociația Națională a Antreprenorilor — deoarece se dorește ca acest festival să aibă continuitate, dar și să devină emblematic în rândul manifestărilor de promovare a culturii și tradițiilor românești, Oltenia și Moldova își vor uni inimile sub semnul iei, într-o uriașă horă a Sânzienelor.

"Sâmbătă, la ora 10,00, la Târgu-Jiu, în Parcul Coloanei fără Sfârșit, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. La fel ca și anul trecut, momentele artistice vor fi coordonate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist 'Doina Gorjului' și Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Sunt așteptați să participe sute de copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din localitățile județului, care se vor prinde într-o horă a iei sub semnul tricolorului. În aceeași zi, sărbătoarea va continua cu o serbare câmpenească la Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși. În ziua de Sânziene, Hobița vă așteaptă cu expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncare tradițională și multă voie bună. Programul artistic va debuta la ora 12,00, iar pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele județului", menționează organizatorii într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj au precizat că, în acest an, evenimentul este cu atât mai important cu cât la Hobița va fi expusă și o colecție de ii vechi de peste un secol.

* NEAMȚ

Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare", cu sprijinul Consiliul Județean Neamț și al Primăriei municipiului Piatra-Neamț organizează sâmbătă, 24 iunie, de la ora 16,00, pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, Ziua Universală a Iei.

Concepută inițial ca o manifestare de spiritualitate autentică a comunităților de români din străinătate, Ziua Universală a Iei a fost treptat integrată în întreg spațiul cultural românesc și începe să fie marcată de aproape toate instituțiile culturale din țară.

Ia va fi sărbătorită la Piatra-Neamț prin mai multe manifestări interactive. Astfel, începând cu ora 16,00, se vor deschide ateliere demonstrative de meșteșuguri tradiționale (țesut-cusut, împletituri din sfoară, măști populare, împletituri fibre vegetale, olărit, modelaj lut).

Tot de la ora 16,00 vor avea loc spectacole susținute de elevii Școlii Populare de Arte, de ansamblurile folclorice și tinerele talente din județul Neamț.

De la ora 20,30, Ansamblul folcloric "Floricică de la Munte" va susține un spectacol dedicat obiceiurilor de Sânziene, iar de la 21,30, va avea loc un spectacol extraordinar al invitaților speciali ai serii, interpretul Ionuț Fulea și Formația "Codru de România'.

* BRĂILA

'Turul țării în povești muzicale și ii încântătoare' și 'Poveștile Iei' sunt titlurile a două ateliere care se vor desfășura, sâmbătă, la Biblioteca Județeană 'Panait Istrati' din Brăila, cu ocazia Zilei Universale a Iei, potrivit unui comunicat remis de organizatori.

Atelierul 'Turul țării în povești muzicale și ii încântătoare' se va desfășura sub forma unei expoziții de costume populare, povești și muzică enesciană, iar 'Poveștile IEI' sub forma unui și atelier-șezătoare.

'Am vrut să cobor muzica clasică de pe piedestalul aurit al culturii înalte. Să o curăț de praful snobismului, al extazului mimat. Să o democratizez. Să o aduc într-o zonă a firescului, direct pe raftul cu jucării. Am pornit de la ideea că muzica are personalitate; exact acest caracter e ceea ce un copil poate recunoaște spontan, ca pe un brand obișnuit. După câțiva ani de cercetare, am conturat o metodă numită Audit de Brand Muzical, pe care am cernut-o în povești prietenoase, cu miez. Muzica nu va salva lumea. Dar o va face mult, mult mai frumoasă', spune gazda evenimentului, scriitoarea Cristina Andone.

Organizatorii evenimentului programat sâmbătă, 24 iunie, sunt Biblioteca Județeană 'Panait Istrati' Brăila și Editura 'Nemi — Cărți pentru copii'.

* TELEORMAN

Eșantioane cu modele de ii din mai multe zone ale țării vor alcătui, sâmbătă, o miniexpoziție organizată la Muzeul Județean din Alexandria cu ocazia Zilei Universale a Iei și a tradiției Drăgăicii sau Sânzienelor, potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului, Corina Iordan.

Eșantioanele care întregesc evenimentului sunt realizate de catre iubitoare de port popular și de tradiții populare, majoritatea dintre ele membre ale Șezătorii București.

Expoziția se va deschide la ora 11,00, în Holul de Onoare al Muzeului Județean Teleorman și va putea fi vizitată de public până pe 29 iunie.

Evenimentul va fi întregit si de un miniconcert susținut de Grupul Vocal al Ansamblului 'Burnasul' din cadrul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, iar între orele 10,00 și 16,00, expozițiile permanente și temporare ale muzeului vor putea fi vizitate gratuit, în cadrul 'Zilei Porților Deschise'.

* OLT

O paradă a portului popular numită "Mărie cu mândră ie", ateliere de creație și jocuri pentru copii va avea loc sâmbătă, în comuna Bobicești, la un centru hipic, unde Muzeul Județean Olt, în parteneriat cu gazdele, vor organiza evenimente dedicate portului popular și tradițiilor de sânziene.

Cel mai amplu eveniment din județul Olt dedicat iei va avea loc duminică, în comuna Cezieni, la "Sărbătoarea Iilor", eveniment ajuns la a XXXIII-a ediție, unde localnicii își vor prezenta iile noi, cusute anul acesta, dar și pe cele păstrate de la bunici, spre a fi jurizate și premiate.

Localnicii din Cezieni își vor scoate duminică iile la porți, ca la o expoziție, spre a fi văzute și admirate de trecători, iar după-amiaza le vor îmbrăca pentru a participa la Hora iilor. Cele cusute anul acesta vor fi expuse și la Căminul Cultural Cezieni, unde un juriu format din specialiști va stabili locul pe podiumul de premiere. În Hora iilor se vor prinde sute de persoane purtând vestimentație tradițională.

* PRAHOVA

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită, sâmbătă, la Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească, județul Prahova, care este amenajat în cea mai veche cramă recondiționată din țară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, pe prispa Muzeului "Crama 1777", secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc Serata muzeală 'Cununa soarelui, cicoarea cerului', de la ora 17.00, în cadrul evenimentului urmând a fi dezvăluite tainele horei sânzienelor, legenda Doamnei Florilor și rostul și puterea simbolurilor solare în cultura populară românească.

De asemenea, la Conacul "Pană Filipescu" din județ se va desfășura, tot sâmbătă, matineul muzeal "Ecoul tricolor al portului și datinilor străvehi", eveniment dedicat atât atât Zilei Universale a Iei, cât și Zilei Drapelului Național.

În cadrul evenimentului vor avea loc momente artistice susținute de diverși interpreți și ansambluri folclorice într-un decor special.

* TULCEA

Peste 600 de tulceni vor participa sâmbătă seara, în centrul Tulcei, la un flashmob, organizat de Ansamblul Artistic Baladele Deltei cu prilejul Zilei Naționale a Iei.

"Mâine (sâmbătă — n.r.), în Piața Tricolorului, începând cu ora 18,30, vom organiza un flashmob de dans popular cu peste 600 de dansatori cu vârste de la 4 la 70 de ani. Toți dansatorii vor fi îmbrăcați în ii", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Ansamblului Artistic Baladele Deltei, Ștefan Coman.

Cei peste 600 de participanți la flashmob vor dansa timp de 25 de minute jocuri din Dobrogea, Oltenia. Muntenia și Moldova, potrivit sursei citate.

De altfel, începând de vineri, în Piața Tricolorului, tulcenii pot cumpăra ii oferite de un artist din Brașov, Viorica Copaci, în cadrul unei inițiative private care aduce periodic la Tulcea produse țărănești.

* HARGHITA

În municipiul Toplița are loc sâmbătă vernisajul unei expoziții de ii românești din nordul județului Harghita.

La Casa de Cultură din localitate, cu începere de la ora 16,00, la ''Șezătoarea iilor'' va fi vernisată expoziția ''Ii de ieri și de astăzi", unde vor fi expuse ii aparținând colecționarilor din localitățile din nordul județului Harghita, locuite preponderent de români. De asemenea, la Șezătoarea Iilor vor participa și reprezentanți ai Parohiei Ortodoxă Călimănel și va fi susținut și un recital de către Corul "Arhanghelii".

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Toplița, prin Casa de Cultură Toplița, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Călimani — Giurgeu.
 

* COVASNA

Ziua universală a iei va fi celebrată, sâmbătă, în Valea Zânelor din stațiunea Covasna, unde va avea loc o sărbătoare a tradițiilor, culturii și creativității românești, organizată de Asociația de tineret GRIT.

Programul evenimentului, care va începe la ora 16,00 cuprinde, printre altele, o expoziție de fotografii de epocă ilustrând oameni ai locului îmbrăcați în costume populare, prezentări de ii, expuneri legate de confecționarea iilor și semnificația motivelor cusute pe acestea, spectacole de muzică și dansuri populare românești susținute de formații și artiști locali, precum și un târg de produse alimentare tradiționale.

''Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. (…) Tradiția populară spune că dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele își vor vedea alesul și se vor mărita, femeile vor naște prunci sănătoși, bolnavii se vor tămădui și se vor înmulți păsările și animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără și devin zâne rele", a declarat coordonatoarea evenimentului, Florentina Teacă.

Evenimentul, realizat cu sprijinul SC Turism Covasna SA, al Casei Orășenești de Cultură Covasna și al Primăriei Covasna, este organizat pentru a cincea oară în județul Covasna ca urmare a inițiativei lansate în anul 2013 de către comunitatea online "La Blouse Roumaine".

* BRAȘOV

Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi, Centrul de Informare Turistică Brașov și Asociația Artessenția organizează, sâmbătă, în intervalul orar 10,00-17,00, pe spațiul verde de la Casa Junilor, o serie de manifestări de Ziua Universală a Iei.

Prezentarea de simboluri tradiționale din Țara Bârsei/ Descifrarea Iei, prezentarea costumului de sărbătoare bărbătesc și femeiesc din Scheii Brașovului, Tradiții și Dansul de Sânziene, demonstrație de împodobire a femeii măritate din Scheii Brașovului, ateliere, expoziții cu vânzare artizani locali sunt câteva dintre manifestările pregătite.

"Prin această sărbătoare, Brașovul se alătură comunității românești care de Sânziene celebrează la unison Ia românească. La nivel național, Ziua Universală a Iei are ca temă în acest an Natura și Diversitatea, iar cauzele evenimentului sunt susținerea artizanilor locali, a comunităților și grupurilor care recuperează tradiția și tehnica realizării Iei, și transmiterea cunoașterii tradiționale către generațiile viitoare", precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de coordonatorul de evenimente la Casa Junilor, Lia Stănescu.

* TIMIȘ

Ziua Internațională a Iei Românești va fi marcată, sâmbătă, și la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, printr-o largă și variată paletă de manifestări ce au în centrul atenției meșteșugurile tradiționale autohtone

Amfitrionii Muzeului Satului Bănățean anunță expoziții de ii și ateliere de cusut, de îmbrăcat linguri de lemn și de gătit mâncăruri tradiționale.

Tot aici va avea loc prezentarea colecției de ii contemporane, realizate de designerul Luciana Matei.

Atelierele vor fi atractive, pentru toate gusturile și vârstele, de la atelierul de copt ''colași'' și de modelaj în aluat a colacilor, până la cele de modelaj lut ''cuiburi'', atelierul ''Păpușile Bunicilor'' sau cel de îmbrăcat linguri de lemn ori de cusut.

Participanții îmbrăcați în ie sau în costum popular au posibilitatea de a realiza fotografii la ''Oglinda WOW — Cabina Foto'', toate acțiunile fiind organizate de Asociația Culturală Art Protocol și Muzeul Satului Bănățean, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

* MARAMUREȘ

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din municipiul Baia Mare, organizează în zilele de sâmbătă și duminică, evenimentul dedicat Zilei Universale a Iei, potrivit, purtătorului de cuvânt al CJ Maramureș, Amalia Babici Man.

Conform organizatorilor, muzeul va găzdui, sâmbătă, în intervalul 10,00-18,00, concurs de cusut ii, târg și accesorii tradiționale, un atelier de cusut ii cu meșterul popular Ilie Irinel, iar la ora 12,00, pe scena special amenajată în centrul muzeului, va avea loc un spectacol de muzică transilvană susținut de ansambluri din județ.

A două zi, muzeul se redeschide publicului de la ora 10,00 cu un târg de accesorii tradiționale și un târg de ii, o prezentarea colecției de bijuterie de inspirație tradițională "Dor de Mama" semnata Ileana Horoba-Danci, un atelier de cusut ii susținut de meșterul popular Ilie Irinel, ateliere de pictura pe sticlă și ceramica, olărit, cusut și împletit.

Evenimente dedicate sărbătorii universale a iei vor mai avea loc duminică în localitățile Șomcuta Mare, Borșa, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Seini și Dragomirești.

De asemenea, orașul Borșa va organiza, sâmbătă și duminică, Festivalul de Sânzâiene.

* SĂLAJ

O expoziție de fotografie și cămăși, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția filmului "Pădureanca", având ca invitat special pe actrița Manuela Hărăbor, vor marca sâmbătă, la Zalău, Ziua Universala a Iei, în cadrul unui nou eveniment din proiectul itinerant "Șezători în Sara Silvaniei"

"Fundația Agapis îmbracă de sărbătoare a patra ediție a proiectului itinerant 'Șezători în Sara Silvaniei' și propune un eveniment urban special, în cadrul căruia vom celebra cu toții ia, chimesa, spacelul tradițional și contemporan, într-un mod inedit. O șezătoare atipică, cu o expoziție de fotografie și cămăți, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția unuia dintre cele mai iubite filme românești: Pădureanca. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producții, cunoscuta actriță Manuela Hărăbor", se arată într-o postare pe Facebook a organizatorilor.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 21,00, în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal Zalău, intrarea fiind gratuită, pe baza de invitații.

* MUREȘ

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș a anunțat că sărbătorește Ziua Iei într-un mod mai aparte, invitând mureșenii să învețe de la meșteșugari cum se confecționează o cămașă populară.

Acțiunea este organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș prin secția Școala Populară de Arte, pentru a marca Ziua de Sânziene care va fi celebrată sâmbătă.

"Cămașa mureșeană, indiferent din ce zonă etnografică provine, din Câmpia Transilvană, zona Târnavelor, Valea Mureșului, Valea Gurghiului, prin frumusețea și valoarea sa artistică prezintă aceleași caracteristici cu piese similare din alte zone ale țării. (…) Vă așteptăm în Piața Trandafirilor 11, să vedeți cum se confecționează o cămașă tradițională sau artizanală, de către meșterii populari, meșterii artizani care confecționează sau învață tainele acestei îndeletniciri. Deci, dacă ai o ie cusută de tine sau vrei să-și coși una te invităm la Muzeul de Etnografie. Confecționează o cămașă tradițională sau artizanală îndrumat de către meșterii populari, meșterii artizani care vă învață tainele acestei îndeletniciri", se arată în anunțul evenimentului.

Vizitatorii care vor veni la muzeu îmbrăcați în cămașă populară au acces gratuit la expozițiile tematice "Târgurile mureșene și lumea rurală" și "ANNA. Destin de femeie în secolul XX".